Ous: nutritius i saludables

 
 

Aliment d'alt valor biològic (proteïna d'alta qualitat))
Aporten al total de la dieta una apreciable quantitat de proteïna de fàcil digestió. La composició proteica de l'ou és la de més alt valor biològic, ja que conté tots els aminoàcids essencials i en la proporció òptima per a cobrir les necessitats de les persones.

Aliment d'alta densitat nutritiva (alta concentració de nutrients)
Aporta una alta proporció de les necessitats diàries d'una persona en nutrients essencials -proteïnes, vitamines i minerals- de gran biodisponibilitat (fàcils d'absorbir i utilitzar), acompanyat d'una baixa proporció en calories.

Aliment funcional (aporta beneficis sobre la salut)
Els compostos presents en l'ou sencer amb demostrat valor funcional són colina, luteïna i zeaxantina. A més també podem considerar la vitamina E i els àcids grassos poliinsaturats omega-3.

Estes qualitats posen en relleu la importància de l'ou en la dieta de la població general, sent especialment adequats per a:

Xiquets
En este període de ràpid creixement i desenrotllament poden contribuir a cobrir les elevades necessitats nutricionals de l'organisme, més encara considerant la tendència a consumir cada vegada més "menjar fem" ric en calories i pobre en nutrients.

Persones majors
La seua dieta ha d'incloure una menor quantitat d'energia que en etapes anteriors però les necessitats de molts nutrients continuen sent iguals, inclús superiors. A més és un aliment de fàcil preparació, masticació i digestió. La luteïna i la zeaxantina reduïxen el risc de cataractes i prevenen la degeración macular associada a l'edat. Contribuïxen a elevar els nivells de colina en sang que millora la funció mental de persones amb dèficit d'acetilcolina.

Embarassades
Les necessitats de nutrients i, específicament les de colina, augmenten durant l'embaràs i la lactància pel que és vital una aportació adequada per a aconseguir un òptim desenrotllament del sistema nerviós del xiquet i previndre malformacions.

Convalescents
Per la seua riquesa nutritiva, especialment a nivell proteic, contribuïxen a una recuperació més ràpida i per resultar abellidors, fàcils de mastegar i digerir i admetre moltes diferents preparacions.

Esportistes
L'alta qualitat de les proteïnes de l'ou fa que siga un aliment idoni per a la recuperació i el desenrotllament muscular. Així mateix té un efecte saciant que pot contribuir a perdre pes.